top
logo

Menu Utama

Aktiviti Hiliran
Anak SyarikatMSPO

RISDA ESTATES Interactive


Jam

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Calendar

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hubungi Kami

Risda Estates Sdn. Bhd.
No. 31, Jalan Sulaiman 3, Taman Putra Sulaiman, 68000 Ampang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-42704021
Fax : 03-42704844/45/47/42
E-mel : admin@risdaestates.com.my
Laman Web : www.risdaestates.com.my


Lokasi Ibu Pejabat
Lokasi Ladang & Kilang

LoginContent View Hits : 233817

Tawaran Tender - Kejuruteraan

Tarikh Tutup : 15 Oktober 2018


Tawaran Sebutharga - BOE

Tarikh Tutup : 01 November 2018

Facebook


Perkhidmatan Pemetaan Digital GPS-GIS

Ladang-ladang RISDA yang diurustadbir oleh RISDA ESTATES telah melaksanakan pemetaan digital dengan menggunakan teknologi GPS-GIS. Pemetaan digital yang dijalankan oleh pihak RISDA ESTATES adalah menggunakan alat Trimble Mapping Grade GPS iaitu GEO CE XT yang terkini dengan ketepatan 'sub-meter'.


Pemetaan GPS-GIS meliputi kawasan sawit matang, sawit belum matang dan kawasan getah yang belum matang. Ia meliputi sempadan perimeter ladang, sempadan field, sempadan sub-field, semua jalan-jalan utama, jalan-jalan pertanian, struktur bangunan, sungai, parit, kolam, tasik, paya, kawasan terlebih tanam dan kawasan tidak bertanam. Di samping itu juga penyediaan peta kontor dan peta tanah bagi sesebuah ladang juga telah dilaksanakan. Semua proses penyediaan peta dilakukan dengan menggunakan perisian Mapinfo Professional.


Maklumat yang boleh diperolehi adalah seperti keluasan kawasan sebenar yang telah diukur, panjang jalan-jalan utama, jalan-jalan pertanian dan sungai serta data sejarah historical data akan dimasukkan ke dalam pangkalan data GIS sehingga ke peringkat sub-field bagi membantu pihak pengurusan mengawalselia, membuat anggaran bajet dan membuat perancangan untuk menghasilkan keputusan yang lebih cepat dan tepat.


Sistem GIS yang dibekalkan kepada pihak ladang adalah Sistem GLUES  General Land Use For Estate System di mana pihak ladang akan mengemaskini data dari masa ke semasa dan mengeluarkan laporan analisis prestasi ladang dan penambahbaikan.


Hasil dari penggunaan Sistem GLUES ini, pihak Ibu Pejabat dan Penyelaras Zon dapat memantau prestasi ladang dan membuat analisis ke atas sesebuah ladang dari segi kos dan penghasilan dengan berhubung terus kepada Pengurus Ladang untuk dibuat semakan dan tindakan.

 


 

 

bottom
top

Syarikat Milikan RISDA


RISDA Holdings RISDA Bina RISDA Ventures Kolej RISDA PRB Protac RPSB RSSB SHDC

 

 

Rangkaianbottom

PENAFIAN
RISDA ESTATES Sdn. Bhd. tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.
Paparan terbaik adalah dengan menggunakan Internet Explorer Versi 7.0 atau Mozilla Firefox dengan resolusi monitor 1024 x 768

Hakcipta Terpelihara 2017 © RISDA ESTATES Sdn. Bhd.